• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.twitter.com/@sezaisahmay
Randevu tel:0212-2606810  0212-2606850                  diğer web adresim :www.sahmay.com
Site Haritası
KONULAR
Polikistik Over Sendromu Teşhisi Nasıl Konur
Klinik bulgu ve şikayetler açısından geniş bir yelpazeye sahip PKOS tanısında,  herkes tarafından kabul edilmiş, güçlü tanısal kriterler bulunmamaktadır. Bu nedenle, PKOS tanısında sık görülen şikayet ve bulguların kombinasyonu kullanılmaktadır. 
PKOS tanısında  aşağıdaki üç ana şikayet ve bulgu 

A) Hiperandrojenism (klinik ve/veya hormon testleri),  
B) Oligo/Anovülasyon (adet gecikmeleri), 
C) Ultrasonografide overlerin polikistik görünümü (PKOM),

Kullanılarak, 3 farklı tanı sistemi tarif edilmiştir. Tarif edilen bu tanı kriterlerindeki ortak özellik ise hiperandrojenisme neden olabilecek diğer hastalıkların ekarte edilmesi gerekliliğidir.



Hiperandrojenisme neden olabilecek diğer hastalıklar; Cushing Sendromu, hiperprolaktinemi, adrenal hiperplazi ve böbreküstü veya yumurtalık tümörleridir. Bir diğer önemli konu da bu bulguların, tam olarak objektif özellik taşımamasıdır.
PKOS teşhisinde günümüzde tüm dünyada aşağıdaki 3 ana sistem kullanılmaktadır.

a.NIH kriterleri (National Institutes of Health, 1990): Hiperandrojenism ve  Oligo/ Anovülasyon varlığı PKOS tanısı için yeterlidir. Bu sistemde, ultrasonografide  polikistik over morfolojisi şart değildir. Genellikle Amerika’da kullanılır.

b.Rotterdam Kriterleri (European Society for Human Reproduction and Embryology and the American Society for Reproductive Medicine (ESHRE/ ASRM)  tarafından yapılan  2003 Rotterdam konferansı): Hiperandrogenizm, Oligo/Anovülasyon   ve  Polikistik over görünümü bulgularından en az ikisinin bulunması. Yaygın olarak Avrupa ülkelerinde kullanılmaktadır.

c.AES kriterleri (Androgen Excess and PCOS Society Task Force, 2006): Hiperandrogenizm  şarttır, buna ek olarak, Oligo/anovulasyon ve/veya polikistik over görünümü bulgularından biri PKOS tanısı için yeterlidir. Yaygın kullanım alanı kazanamamıştır.

PKOS’da, gerek etkeninin tam açıklanamaması ve gerekse farklı şikayet ve belirtilerle görülme çeşitliliği nedeniyle, tanısında zorluklar yaşanabilmektedir. PKOS tanısı yukarda açıklanan 3 tanı siteminde de genellikle klinik ve ultrasonografik bulgular gibi, subjektif kriterlere dayanmaktadır.

Yukardaki açıklamalardan da anlaşılabileceği gibi, PKOS tanısında bir standart yoktur ve çoğu kez güçlük göstermektedir. Hekimin tecrübesi, hastanın yapısı ve hastalığın çeşitliliği tanı koymakta etkendir.
 
 
  
1318 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret113379