• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.twitter.com/@sezaisahmay
Randevu tel:0212-2606810  0212-2606850                  diğer web adresim :www.sahmay.com
Site Haritası
KONULAR
Serviks kanserlerinin belirtileri nelerdir?
Serviks kanserlerinin belirtileri nelerdir?
Aslında rahim ağzı kanseri belirtileri oluştuğunda, genellikle hastalık ilerlemiş demektir. Ne yazık erken belirtileri yoktur. Önemli olan belirti vermeden teşhis edilebilmesidir.

Serviks kanserlerinin belirtileri aşağıdadır;
-İlişki sırasında kanama olması,
-Kanlı, sulu akıntı varlığı,
-İlişkide veya kasıklarda ağrı.

Yukardaki şikayetlerin çoğunluğu başka nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Yani bu şikayeti olan kadınların pek çoğunda  rahim ağzı kanseri yoktur. Fakat, bu belirtiler ne yazık ki sıklıkla hastalığın ileri dönemlerinde görülür. Bir diğer önemli konu da, genellikle, rahim ağzı kanserleri, tamamen tedavi edilebilir dönemdeyken hiçbir belirti vermezler. Sadece, tarama testleri ve lezyon varlığında hekimin kuşkulanması sonucu teşhis edilebilirler. Bu nedenle yıllık jinekolojik kontroller ve Pap test önem taşımaktadır. Tarama testleri ile, genellikle kanserden çok önceki dönem olan kansere dönüşebilme eğilimi olan, prekanseröz lezyonlar teşhis edilebilir.

Prekanseröz lezyon ne demektir?
Tedavi edilmezse kansere dönüşebilecek doku, prekanseröz lezyon adını alır. Bu lezyonlar çoğu kadında görülebilen ve kabaca rahim ağzında yara olarak ifade edilirler. Bazen de herhangi bir doku değişikliği gözlenmez. Rahim ağzında yara aslında prekanseröz lezyon değildir, basit bir doku değişikliğidir ve hiçbir sakıncası yoktur. Prekanseröz lezyon gözle değil, tarama testleri ile konan bir deyimdir. Yani gözle görülebilen bir lezyon olmaksızın da prekanseröz lezyon söz konusu olabilir.

Tedavi edilmeden kendi halinde bırakılsa dahi tüm prekanseröz lezyonlar kansere dönüşmez. Kesinlikle kanser başlangıcı anlamına gelmez. Rahim ağzındaki böyle lezyonlara servikal intraepitelyal neoplazi veya kısaca, İngilizce kısaltılmış hali ile CIN (Cervical Intraepithelial Neoplasia) adı verilir. Bu terim serviksin yüzeyindeki değişikliklere verilen isimdir ve bu lezyonlarda hastalığın yayılımı yoktur. Hafiften ağıra doğru, 1 den 3e kadar farklı dereceleri vardır. Serviks kanseri gelişme riski, CIN derecesi ile ilişkilidir. CIN-1’ler çoğu kez tedavisiz normale dönebilmektedir. Ancak CIN-2 ve 3 uzun yıllar içinde, bazen kansere dönebilir. Bu nedenle, bu lezyonlar, özellikle CIN-3 tedavi edilmelidir.
  
1824 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.792233.9276
Euro37.470237.6203
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam5
Toplam Ziyaret120239