Osteoporoz nedir ?
Tıp dilinde osteoporoz adını alan kemik kaybı, kadınlarda 30‑35, erkeklerde ise 45 yaşdan sonra başlayan bir yaşlanma olayıdır. Ancak kadınlarda bu kayıp, menopoz sonrası dönemde belirgin bir şekilde hız kazanır. Yani menopoz sonrasında kemik kaybı artmaktadır.
Bu fizyolojik bir olay olarak kabul edilebilir. Ancak, erken menopoza girenlerde, doğum yapmamış olanlarda, ailesinde osteoporoz olanlarda, zayıf insanlarda, fizik aktivitesi az olanlarda, sigara ve alkol kullananlarda osteoporoz riski daha da yüksektir (Tablo). Osteoporoz süratine pekçok faktör etkili olabilmektedir. Osteoporoz için risk faktörleri Tablo'da özetlenmiştir.
OSTEOPOROZ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ |
Ileri yaş Menopoz Kötü beslenme Kısa boy Doğum yapmamış olmak Kalsiyum içeren gıdaların az alımı Yüksek protein alımı Gün ışığından yeterli istifade edememe Sigara kullanımı Alkol kullanımı Hareketsizlik Hormonal bozukluklar Kortikosteroid kullanımı Kronik böbrek yetmezliği Malabsorpsiyon |
Tablo: Osteoporoz için risk faktörleri.
Şekil:Solda sağlıklı, sağda ise çökme kırığı olmuş omurga kemiği görülmektedir.
Genellikle kemik yoğunluğundaki azalma kırıkların ortaya çıktığı dereceye varıncaya kadar, klinik bulgu vermemektedir. Minimal bir travmayla kırıkların oluşabilmesi osteoporozun kaçınılmaz sonucudur. Hatta ileri yaştaki insanlarda görülen kırıklar, hasta düştüğü için değil de, kemik kendiliğinden kırıldığı için düşerler.