Adet Kanamaları Nasıl oluşur?
Bir adet siklusu boyunca, kadınlar ilk yarıda östrojen, ikinci yarıda progesteron etkisinde kalırlar. Altta da görüldüğü gibi bu arada rahim içini döşeyen tabaka (endometrium) gebelik için uygun hale geli. Gebelik olmazsa adet kanı olarak dökülür..
Adet Kanamaları Nasıl oluşur?
Normal bir adet kanamasının oluşması için beyin ile yumurtalıklar arasında uygun bir hormonal etkileşim (denge) bulunmalıdır. Ayrıca adet kanamasının dışarı atılması için üreme organlarının gelişimi tam olmalıdır.
Beyinde hipotalamus adı verilen bölgeden salgılanan hormonlar, yine beynin hemen altında bulunan hipofiz bezini uyarır. Hipofiz bezinden salgılanan hormonlar da yumurtalıkları etkileyerek, yumurta oluşumunu ve aynı zamanda önemli 2 hormon salgılanmasına yol açar. Bu hormon salgısı adet siklusunun ilk ve ikinci yarısında farklı yoğunlukta salgılanırlar. Yumurtlama olana kadar olan ilk dönemde, yumurta hücresi gelişirken östrojen hormonu ağırlıktadır. Yumurtlama olduktan sonraki yaklaşık 14 günlük dönemde ise ikinci önemli hormon olan progesteron hormonu daha fazla salgılanır.
Bu iki farklı hormon etkisi altında rahim içini döşeyen endometrium tabakası muhtemel bir gebelik için gerekli hazırlıklar yapar. Gebelik olmadığı takdirde ise adet kanaması olarak dışarı atılır.
Normal bir adet görebilmek için Beyindeki, hipotalamus, hipofiz ve yumurtalıklar arasında uyumlu çalışması gerekir.