PKOS Teşhisi Nasıl Konur?
Polikistik Over Sendromu Teşhisi Nasıl Konur?
Klinik bulgu ve şikayetler açısından geniş bir yelpazeye sahip PKOS tanısında, herkes tarafından kabul edilmiş, tek bir tanısal kriter bulunmamaktadır. Bu nedenle, PKOS tanısında sık görülen şikayet ve bulguların kombinasyonu kullanılmaktadır.
PKOS tanısında aşağıdaki üç ana şikayet ve bulgu
A) Hiperandrojenism (klinik ve/veya hormon testleri),
B) Oligo/Anovülasyon,
C) Ultrasonografide overlerin polikistik görünümü
Kullanılarak, 3 farklı tanı kriteri tarif edilmiştir. Tarif edilen bu tanı kriterlerindeki ortak özellik ise hiperandrojenisme neden olabilecek diğer patolojilerin ( Cushing Sendromu, hiperprolaktinemi, adrenal hiperplazi ) ekarte edilmesi gerekliliğidir. Bir diğer önemli konu da bu bulguların, tam olarak objektif özellik taşımamasıdır.
Günümüzde tüm dünyada aşağıdaki 3 ana kriter kullanılmaktadır.
a.NIH kriterleri (National Institutes of Health, 1990): Hiperandrojenism ve Oligo/Anovülasyon varlığı PKOS tanısı için yeterlidir. Ultrasonografide polikistik over morfolojisi şart değildir.. Genellikle Amerika’da kullanılır.
b.Rotterdam Kriterleri (European Society for Human Reproduction and Embryology and the American Society for Reproductive Medicine (ESHRE/ ASRM) tarafından yapılan 2003 Rotterdam konferansı): Hiperandrogenizm, Oligo/Anovülasyon ve Polikistik over görünümü bulgularından en az ikisinin bulunması. Yaygın olarak Avrupa ülkelerinde kullanılmaktadır.
c.AES kriterleri (Androgen Excess and PCOS Society Task Force, 2006): Hiperandrogenizm şarttır, buna ek olarak, Oligo/anovulasyon ve/veya polikistik over görünümü bulgularından biri PKOS tanısı için yeterlidir. Yaygın kullanım alanı kazanamamıştır.