Hormonal bozukluğa bağlı kanamalar
Hormonal bozukluğa bağlı kanamalar
Yumurtlama olmadığı zaman rahim içini döşeyen endometrium tabakası uzun süre östrojenle uyarılır. Yani endometrium tabakası tek hormon etkisndedir. Yumurtlama olmadığı için, yumurtlamadan sonra salgılanan ikinci hormon progesteron yoktur. Bu da endometriumun normalden fazla gelişmesine yol açar. Sonuçta normal menstrüel kanama mekanizması bozulur, endometrium dökülmesi düzensiz olur ve kanama bozuklukları ortaya çıkar.
Ancak önemli olan, hormonal bozukluğa bağlı kanama diyebilmek için, myom, polip gibi tüm hastalıklar araştırılıp ekarte edilmelidir. Gerekirse biyopsi yapılmalıdır. Bazı hastalıklarda biyopsi amaçlı küretaj yapılması tedavi edici yönde de etkili olur.
Hormonal bozukluklara bağlı kanamalar ne zaman daha sıktır?
Disfonksiyonel kanamalar en fazla (%70) reprodüktif dönemin başlangıcında (menarş sonrası) ve sonunda (menopoz öncesinde) görülür. Geriye kalan % 30 kadarı da reprodüktif dönem adı verilen 15-40 yaşlar arasındaki dönemde görülür.
Hormonal bozukluğa bağlı kanamaların nedeni?
Bu tür kanamaların nedeni, genellikle %90 oranında yumurtlama olmamasıdır. Geriye kalan %10 gibi küçük bir bölümünü de yumurtlama bozukluğuna bağlı kanamalar oluşturur.