Prematüre (erken) over yetmezliği, over reservinin zamanından önce azalmasını/tükenmesini ifade eden bir terimdir. Yumurtalık fonksiyonlarının, 40 yaşından önceki dönemde sonlanmasını ifade eder. Bu erken over yetmezliği, bazen erken menopoz olarak da isimlendirilmektedir.
Ancak gerek hastanın psikolojisi ve gerekse menopozun kalıcı bir durum olması nedeniyle erken menopoz terimi kullanılmamalıdır. Çünkü over yetmezliği tüm hastalarda kalıcı olmayıp, bazen geri dönebilmektedir.
Erken Menopoz neden olur?
Yumurta hücreleri (Dişi germ hücreleri), kız çocuklarında annesinin karnında yaklaşık 2-3 aylıkken oluşmaya başlar. Anne karnında daha 6 aylık bebekken en üst sayıya ulaşır. Bu sayı 7 milyon kadardır. Bundan sonra azalmaya başlar ve do-ğum sırasında, 2 milyona iner. Ergenlik döneminde ise bu sayı 400 bin civarında-dır.
Yani yumurta hücrelerinde, anne karnından itibaren başlayan bir sayısal azalma söz konusudur. Bazen bu azalma hız kazanmış olup, (örnek;otoimmünite, frajil X sendromu), folikül sayısında erkenden hızlı bir azalma söz konusudur. Bazen de dış etkenler (kemoterapi, radyoterapi,kimyasallar), geçirilen hastalıklar (infeksiyon) bu azalmayı hızlandırır. Bununla beraber hastaların çoğunda etken bilinmemektedir.