Myomlar ne zaman ameliyat edilmelidir?
Yukarda bahsedildiği gibi, şikayet nedeni olmayan çoğu myomlarda tedaviye gerek yoktur. Ne yazık ki pek çok hastaya gereksiz yere ve hatta korku aşılayarak, ameliyat önerilmektedir. Aşağıdaki 3 koşul ameliyat gerektiren durumların başında gelir:
1.Tedavi ile engellenemeyen, kanamalar veya ağrının devam etmesi.
2.Kontrollerde kısa sürede beklenenden aşırı boyutta, myomda büyüme görülmesi.
3.Hiçbir şikayet olmasa dahi myomun fazla büyük (3 aylık gebelik) olması.
Gebelikte veya sezaryen sırasında myomlar çıkarılmamalıdır. Aşırı kanamaya yol açarak, hastanın hayati riske girmesine neden olabilir. Gerekirse doğum sonrasında 6 hafta geçtikten sonra operasyon yapılabilir.
Gayet tabii yukardaki durumlar kişisel farklılıklar gösterebilir ve ayrıca doktarlar arasında da görüş farklılığı görülebilir. Bu nedenle, birden fazla görüş almak mantıklı bir davranış olacaktır.
Myomlarda ameliyatla tüm organlar alınır mı?
Genellikle sadece şikayet nedeni olan myomun çıkarılması yeterlidir. En önemli faktör, hastanın fertilite durumudur, yani gebelik isteği ve beklentisidir. Genelde her myomun kısırlık nedeni olmadığını bir kez daha hatırlatmak gerekir. Bu nedenle ameliyat şekli kadının yaşına ve beklentisine göre aşağıdaki alternatifler şeklindedir;
1.Sadece myom veya myomların alınması. Rahim varlığı ve doğurganlık özelliği korunur.
2.Myomlu rahim bölgesinin alınması. Hastanın adet görmesi mümkün, doğurganlık mümkün olmaz.
3.Rahimin alınıp, yumurtalıkların bırakılması. Hasta adet göremez fakat menopoza girmesi engellenir.
4.Rahim ve yumurtalıkların birlikte alınması. Hasta menopoza girer.
Bu ameliyat alternatifleri de yine hastanın durumuna ve doktorun deneyimine bağımlı olarak farklılık gösterebilmektedir.