• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.twitter.com/@sezaisahmay
Randevu tel:0212-2606810  0212-2606850                  diğer web adresim :www.sahmay.com
Site Haritası
KONULAR
Vaginal smear (Pap test)
Rahim ağzı kanserinden korunmak çok basittir
Serviks kanseri, yıllık kontrolleri için jinekoloğa başvuran bir kadın için sorun değildir. Çünkü servikal bir kanserin gelişimi için uzun yıllar gerekir. Üstelik kanser öncesinde, öncü lezyonlar (prekanseröz) söz konusudur. Bizlerin amacı kansere dönüşme potansiyeli olan bu değişimleri saptayıp, erkenden tedbir almaktır. Bu nedenle, serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır.

Vaginal smear (Pap test)
Korunma çok basit bir yöntemle Vaginal smear (Pap-smear/Pap test) testiyle tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür. Bu test, ucunda pamuk veya fırça olan bir çubukla akıntı alınmasından ibarettir. Bu testin adı ilk tarif eden Yunanlı patalog G.Papanicolaou’nun Amerikada yaptığı çalışmalarla ilk olarak 1928’de tarif edilmiş fakat önemi, 1943 yılında anlaşılmıştır. Bu nedenle Pap-test ismi testi bulanın adından kayaklanmaktadır. Halen çok değerli ve bazı gelişmiş ülkelerde devlet kontrolü altında zorunlu bir tarama işlemidir.

Bu Pap-test sonucu servikal kansere yakalanma riski önemli ölçüde azalmıştır. Bu test cinsel aktivitede bulunanlarda, 65-70 yaşına kadar uygulanmalıdır. Hastalığın görülme yaşı gözönüne alındığında, ilişkide bulunan kadınlarda 21 yaş sonrasında v.smear testlerine başlanmalıdır. 65 yaş ve üzerinde son 2 testi negatif çıkanlarda bu testin yapılması önerilmez.

V.smear, normal koşullarda, 30 yaşına kadar 3 yılda bir, 30 yaşından sonra 5 yıl arayla yapılması önerilmektedir. Zira rahim ağzının gelişmesi için 10-20 yıllık bir süre gerekmektedir. Ancak çoğu kez yılda bir kez uygulanmaktadır. Basit ve ucuz bir işlem olan bu testin yıllık yapılması, yanlış tanı riskini azaltmaktadır. Çünkü gerek örnek alınmasındaki yetersizlik ve gerekse patolog tarafından değerlendirme hataları olabilir. İşte yıllık testler bu tür hataların ortadan kaldırılmasını sağlmaktadir. Buna karşılık, risk taşıyan hastalarda, daha sık aralıklarla uygulanması gerekebilmektedir. Risk taşıyan hastalarda daha sık aralıklarla takip gerekmektedir.

Alınan bu sürüntü örnekleri daha sonra patolog veya sitolog tarafından mikroskop altında incelenir. Bu sürüntüdeki hücrelerde, herhangi bir anormallik saptandığında, ileri testler ve olası tedavi için planlama yapılır.

Smear almak için, test gününde;
-hastada kanama olmamalıdır,
-hasta iki gün kadar cinsel perhizde bulunmuş (cinsel ilişkiye girmemiş) olmalıdır,
-vagina yıkanmamış, ve herhangi bir vajinal tedavi uygulanmamış olmalıdır,
-vaginal muayene veya ultrasonografiden önce yapılmalıdır.
 
V.smear sonucu bazen hiçbir nedene bağlı olmadan, herşey normal olduğu halde sonuç anormal çıkabilir. Pap-smear testi sonuçlarında herhangi bir anormallik görülmesi oldukça sık görülmekte olup, asla serviks kanseri anlamını taşımaz. Hücrelerdeki anormal değişiklikler, genellikle mevcut bir enfeksiyon veya hornonal dengesizlik sonucu oluşabilir. Rahim ağzında herhangi bir lezyon yoksa genellikle, sonraki aşama ya daha sık aralıkla (3-6 ay), eğer tedavi gerektiren, akıntı veya hormonal eksiklik gibi bir durum varsa tedavi sonrası smear tekrarıdır. Rahim ağzında lezyon varlığı (rahim ağzında yara) Pap-test ile değerlendirildikten sonra sonuç normalse herhangi bir tedavi gerekmez.  Birkaç vaginal smear sonucu benzer anormal hücreler görülürse, sonraki aşama ise kolposkopidir.

Gebelerde tarama ilk üç ayda yapılmalıdır. İlk üç ayda yapılan smear almanın düşük veya bebek ölümüne yol açmadığı kesindir. Ancak leke tarzı kanama olabilir. HPV aşısı yaptırmış olanlarda da Pap-test taramaları gereklidir.

  
1647 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.778434.9178
Euro36.529236.6756
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam63
Toplam Ziyaret125000